woensdag 2 maart 2011

#6 Flickr ontdekken

Het ontdekken van Flickr is net zo moeilijk als het ontdekken van YouTube, namelijk niet. Daar waar men met zich met bewegende beelden al snel tevreden moet stellen met de geboden kwaliteit, is dat met foto's een wat ander verhaal. Wie zijn of haar snapshots op dit medium aanbiedt is doorgaans trots op het eigen produkt. De kwaliteit varieert dan ook van prima tot verrassend goed. Als archivaris, en dus vaak ook als historicus, ben je natuurlijk ook geïnteresseerd in het aanbod van het oude en zeldzamere werk. Dat levert bij een database van zoveel miljoenen foto's en fotoscans ook de nodige verrassingen op. Ik hou me op mijn zoektocht nog even bezig met het thema Aholt in de VS. En inderdaad, daar zijn wat plaatjes in de aanbieding. In dit geval een blik op de voorgevel van het kleine kerkje de Immaculate Conception Church in Aholt, Chariton Co. te Missouri. De plaats is vernoemd naar de stichter Charles Aholt, in het laatste deel van de 19e eeuw. De ligging van het dorpje nabij de Missouri River was echter niet handig gekozen. Met enige regelmaat vonden er in de eerste helft van de 20e eeuw overstromingen plaats die het plaatselijk leven nogal plat legden. Zo ook op deze foto uit 1947, wanneer het water zich kort daarvoor weer eens heeft teruggetrokken.
Niet lang hierna trokken de bewoners naar betrouwbaarder oorden, en gingen de boerderijen, de kerk, de plaatselijke school, het postkantoor en de begraafplaats een ideaal decor vormen van een van de vele Amerikaanse spookplaatsen.

3 opmerkingen:

23 Dingen zei

Het is wel goed om de foto die je nu in dit bericht hebt gezet, te voorzien van een link naar het origineel. Formeel is het natuurlijk zelfs zo dat je de eigenaar van deze foto even om toestemming moet vragen. Is deze persoon ook gerelateerd aan je?

Wilfried zei

De eigenaresse van de foto is geen relatie. Ze heeft in dit dorp gewoond. Wat betreft de formele kant van de plaatsing van deze foto heb je gelijk. Gelukkig ziet ze het plaatje (voorlopig) niet, want deze valt onder 'all rights reserved', zeg maar de opperste staat van bescherming. Wanneer ik de foto ooit voor een familieboek o.i.d. zal gaan gebruiken zoek ik contact met haar.

23 Dingen zei

Mijn ervaring is, dat als je iemand om toestemming vraagt, men daar zelfs heel blij en vereerd mee is. Vaak vinden mensen het sowieso al ok en heeft men nog nooit naar de copyrightinstellingen gekeken.