woensdag 16 februari 2011

#8 film op Vimeo.com

We zijn overgestapt naar de wat kwaliteitsrijkere site van vimeo.com. Meer kwaliteit betekent automatisch ook minder kwantiteit, maar dan zijn in die gevallen treffers ook gelijk een stuk verwachtingsvoller dan bij You Tube.
Omdat ik hier algemene, Gelderse en privégeschiedenis aan elkaar probeer te smeden volgt hier een filmpje over het waterslot Anholt. Ooit een kasteel van Gelderse edelen zoals de Bronckhorsten, maar inmiddels meer dan twee eeuwen eigendom van de vorsten van Salm-Salm. Mede door de Hollandse achtergrond is al vele jaren de archivaris van dit kasteel de Nederlander Duco van Krugten. Hij is naast archivaris (in de dikke toren) ook beheerder van het inpandige museum, dat zelfs een echte Rembrandt koestert. De argeloze bezoeker van slot Anholt zal zich voornamelijk richten op het hotel en het restaurant en buitenterras, zoals het filmpje ook laat zien.
De schulten van Aholt zagen het kasteel in de afgelopen 5 eeuwen vooral als rentmeesterij namens de bisschop van Munster. Het kasteel biedt de archiefonderzoeker weinig vertier, maar de aanwezige archiefbronnen vergoeden dat voor een heel groot deel.

Wasserburg Anholt from Hansi Wolters on Vimeo.

2 opmerkingen:

23 Dingen zei

Belangrijk is in deze wat de sociale aspecten zijn. Met name het embedden is ook bij Vimeo geen probleem. Als archief kun je natuurlijk prima beide platforms gebruiken om materiaal naar up te loden. Zie jij Vimeo meer zitten dan YouTube?

Wilfried zei

Vimeo is wel een heel erg klein broertje van YouTube, maar je hebt gelijk als je zegt dat een archiefdienst eenmaal een bewegende boodschap in de aanbieding hebbend, ook het kleintje niet mag vergeten voor een upload. De site van Vimeo oogt rustiger en - zo men wil - beschaafder. Naast een mooie videointerface valt natuurlijk ook de HD-functie bij Vimeo op. De HD-films zijn op mijn 22'scherm nog steeds mooi zuiver te bekijken. Ook de mogelijkheid om lelijke en lange adressen via 'Custom URL' te fatsoeneren zijn een uitkomst.
Echter moeten we niet overdreven hoog opgeven van Vimeo, er valt via dat platform ook een hoop kwalitatief pover materiaal en inhoudelijke bagger terug te vinden.