zondag 13 februari 2011

#8 You tube video

De grootste onder de filmpjes aanbieders en daarmee een prachtige bron van bewegend beeld. Het afhouden van blote billen en daaraan gerelateerde beelden geeft de site een zuivere uitstraling. Als er al een probleem met deze site is, is het waarschijnlijk het probleem van de non-film. Dat wil zeggen, men heeft een muziekje of gesproken tekst, en daaraan wordt een foto of diapresentatie toegevoegd. De kijker zit in die gevallen te kijken naar een plaatje en hoort intussen een tekst of muziekstuk langskomen. Jammer dat You Tube ook dit soort non-film tot haar site toelaat. De kijker, of beter gezegd de luisteraar, kan bv. het bewuste muziekstuk als muziek opslaan, zodat You Tube ook als een soort Frost Wire of willekeurige torrent aanbieder fungeert.
Als historicus zoek je met name zwart-wit materiaal op, en daarvan is hier een hoop te vinden. Op de zoekterm 'archief' of 'archieven' kom je ook promo's van collega-archiefdiensten tegen. Helaas vaak van een tenenkrommende onbenulligheid. Want archivarissen zijn vaak houterig, onbeholpen van stem en uiterst matig van acteren, en de presentatoren van nieuwspresentaties over archiefdiensten klinken vaak net zo uiig, verwonderd en onbeholpen als de actores binnen de beroepsgroep zelf.
Het zou heel makkelijk zijn om het geschetste probleem helder in beeld te brengen. Maar dat doen we nu eens even niet, want er is ook zoveel fraais op You Tube te vinden. Vandaag maar eens een link naar een voor Nederland volstrekt onbekende illusionist. Niet in zijn beste optreden (daarvan is de beeldkwaliteit te beroerd), maar hier tijdens een korter en daarom niet minder merkwaardig optreden.

4 opmerkingen:

Sir Ulrich zei

Heb je de instructievideo's van het Gelders Archief ook gevonden en, zo ja, wat vond je ervan?

PS Gebruik voor dingen die je vooruitwerkt bij voorkeur de planfunctie (waarmee je een bericht kunt plaatsen op een datum in de toekomst).

Wilfried zei

De instructievideo's van het GldA heb ik natuurlijk allemaal teruggevonden. Toen ik ze na jouw opmerking weer eens opnieuw bekeek bemerkte ik dat bij de filmpjes het geluid was verdwenen. Bewust, onbewust?
Wat het vooruitwerken betreft heb ik zoals bedoeld wel wat teksten in de wachtstand staan. Nummer 8 mocht wat mij betreft echter wel even een runner-up functie vervullen. Anders wordt het tempo wel heel erg traag naar mijn gevoel.

23 Dingen zei

Misschien nog een mooie oefening voor je... plaats die video eens ingesloten in het bericht. Onder de video vind je daarvoor de code. Zorg wel dat je in de HTML-modus werkt.

Heb je trouwens ook naar Vimeo.com gekeken? Daar zit over het algemeen ook het serieuzere spul, en opnamen van langere duur.

En ja, het is niet makkelijk om een vlotte film te maken, maar anderzijds is het ook wel charmant om home-video-achtige impressies te zien uit de backoffice. Zoals dit van GA Roosendaal :-)

Wilfried zei

De video is thans ingesloten in het bericht. Heerlijke contrasterend met de rustige bruintinten op de achtergrond. Zal me eens wat verdiepen in de site van Vimeo en daarop ongevraagd een reactie geven. Je koppeling naar het videootje van het Roosendaalse archief bevestigt mijn negatieve beeld. Eerst het positieve: de filmtechnische montage was prima verzorgd en met veel plezier bewerkt. Maar dan het vertoonde: het was een beetje als Dorus als archivaris van het patentbureau. Een deprimerend beeld van een archiefdepootje waar men met een smerig ogend pasje toegang toe heeft. En dan die rommelige kantoorkamertjes waar geen enkel personeelslid te bekennen valt tussen die plaatstalen bureaus en kasten. De ondersteunende muziek is ook al verkeerd gekozen. Het is schrikken om te zien hoe het eigen personeel zo positief reageert op dit filmpje. En dan te bedenken dat ik ooit 20 jaar geleden bijna archivaris van deze dienst ben geworden.