woensdag 15 januari 2014

Auto's van de firma Moll

De firma L.A. Moll was een van oorsprong te Nijmegen gevestigd bedrijf dat naast automobielen aanvankelijk ook motoren en eenvoudige rijwielen verkocht en repareerde. Het kleine maar nog niet toegankelijk gemaakte archief van Moll (dat zal pas in de loop van 2014 het geval zijn), bevat geen opmerkelijk te noemen documenten. Daarentegen heeft dit bedrijf vanaf het begin van de twintigste eeuw wel een aantal foto’s bewaard van automobielen die uit hun werkplaats of showroom kwamen. Het biedt een breed scala van modellen vanaf ca. 1900, waar in een aantal gevallen ook trotse chauffeurs op zaten, waaronder eigenaar Moll zelf, of waar quasie nonchalante personeelsleden tegen aan geleund stonden. De eerste plaatjes betreffen de werkplaats in de Tweede Walstraat te Nijmegen, de binnenstad en het buitengebied.
Men moet goed kijken om de verschillen tussen de modellen te zien, maar ook onder de kap waren er verschillen in bijvoorbeeld het aantal cylinders.
De kenners krijgen hier tevens een foto van de beroemde Dion Bouton te zien. Een automerk dat door Moll werd geïmporteerd. De zaken gingen blijkbaar goed, want in 1922 maakte Moll een geslaagde overstap naar Arnhem.
Kort na het einde van de Eerste Wereldoorlog kocht deze ondernemer een classicistische villa met koetshuis aan de Velperweg in Arnhem. De bekende architect Diehl kreeg de opdracht het pand te verbouwen tot een garagebedrijf. De villa ging bestaan uit een kantoor met showroom en aan de achterzijde werden een aantal werkplaatsen gebouwd. De showroom aan de straatzijde kreeg bovendien een verdieping waardoor voorbijgangers een bijzonder beeld werden gegund op de geëtaleerde auto’s. Het complex werd in 1968 nog eens stevig uitgebreid, maar tegelijkertijd werd al gesproken over een verplaatsing naar elders. De sloop van de gebouwen vond eerst in 1988 plaats.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Mijn opa A. Van Doorn was tot 1959 directeur van garage Moll in Arnhem. Ik heb misschien nog wel leuke foto's van díe vroege tijd. Mvg H. Van Doorn

Unknown zei

Ik heb bij Moll's A.T.I.M Personenwagens BV vanaf 1976t/m 1981 gewerkt was toen VW-Audi dealer.
Daarna bij Autobedrijf A.van Tilburg BV
op de Utrechtseweg in Arnhem
Daar heb ik aan Mevr.van Doorn een VW Transporter verkocht ingericht voor een rolstoel zij was een dochter van de voormalig directeur van Moll.
Mevr. van Doorn woonde toen in Doorwerth.

Unknown zei

Ik heb een daf van 62 die gekocht is bij moll
Kan geen plaatje bijvoegen