En daar zijn ze dan eindelijk, de sociale netwerksites. Doorgaans gratis en mede daarom ook heel populair in den lande (en daarbuiten). Ik herinner me nog de snelle groei van SchoolBank. Jezelf situeren binnen scholen en klassen. Larderen met klassenfoto’s en allerlei persoonlijke herinneringen aan de site toevertrouwen over leuke, vreemde en nare types uit de schoolse omgeving. Wie nog een stap verder wilde gaan bood foto’s van zichzelf van toen en nu aan. De groeiende populariteit verleidde de eigenaren van deze site echter tot de omzetting in een betaald lidmaatschap. Daardoor werd dit communicatiemiddel binnen de kortste keren een doodsteek toegediend en kwam er vervolgens niet veel nieuwe imput meer bij.
Op naar Hyves dan, erg Nederlands, gratis, volop mogelijkheden tot het plaatsen van praatjes, plaatjes en filmpjes. De persoonlijke pagina kan naar eigen inzicht worden ingericht en van een achtergrond worden voorzien. Naast een privé-pagina kan men zich o.a. aan belangen-, werk-, beroeps- en verenigingspagina’s verbinden. Wanneer die nog niet bestaan kan men die ‘aanmaken’. De initiatiefnemer daartoe wordt in de regel tevens beheerder van die pagina. Het Gelders Archief heeft ook een eigen plekje op Hyves, en men kan daar m.n. medewerkers en vrijwilligers als gelieerden aantreffen. Daarmee is dan ook alles gezegd. De pagina wordt niet ingezet om nieuws uit te zetten, polls te plaatsen of formele contacten te onderhouden. Dit komt vooral omdat Hyves zich richt op de categorie van 10 tot 35-jarigen. Niet echt de klantenkring van een archiefdienst dus. Hyves is bovendien gericht op gezelligheid. En men weet: na een bakje zoutjes en wat biertjes gaat men over tot de orde van de dag. Dat wil zeggen, de Hyves-gebruiker wordt zachtaan een ‘rustend’ lid van deze community.
Facebook is het medium voor de hele aardbol en naar ik inschat ook voor een ruimere leeftijdscategorie dan bij Hyves. Archiefdiensten kunnen zich hier ook als deelnemer aanmelden, en geïnteresseerden kunnen daardoor niet alleen kennis nemen van de informatie die wordt verstrekt maar ook zelf initiatieven nemen tot een laagdrempelig contact met de betrokken dienst. Het Gelders Archief doet op dit podium helemaal niets. Hoe het wel kan bewijst bv. de pagina van het Nationaal Archief van Roemenië.
LinkedIn tenslotte laat de gebruiker in de eerste plaats snuffelen aan de zakenwereld. Ook hier een gezichtenparade van medewerkers van het Gelders Archief, maar verder treffen we er geen boodschap aan. Dat is een gemiste kans. Het Gelders Archief kent ook een zakelijk pootje in de vorm van de Stichting Gelders Erfgoed Diensten. Die commerciële instelling zou binnen dit zakelijke netwerk mooie sier kunnen maken, maar in de praktijk gebeurt dat niet.
1 opmerking:
Een mooi artikel over de mogelijkheden van Facebook voor erfgoedinstellingen, is onlangs gepubliceerd op Archief2.0.
Het GA is weliswaar nog niet actief op Facebook, maar er zijn na een search toch wel twee ghost-accounts aanwezig. Toch 's uit laten zoeken...
Een reactie posten