Twitter is een leuk blogspeeltje dat mij wel kan bekoren. Snel min of meer gesorteerd nieuws binnenhalen, en als men een aanvechting heeft kan de wereld ook iets worden toegeroepen. Ik hoef Twitter natuurlijk niet uit te leggen, maar wil wel een paar opmerkingen maken. We zoeken zelf uit wie we willen volgen, maar moeten ook niet gaan overdrijven. Hoe meer personen en instellingen je volgt, des te meer spoelen de berichten over je scherm. Voordat je het weet ga je tweets missen omdat die alweer naar beneden zijn gezakt onder het gewicht van weer nieuwere berichten. Veel twitteraars zijn ijdel en vinden het heerlijk om steeds grotere aantallen volgers te krijgen. Dan worden steeds de nieuwe mijlpalen bejubeld en vaak ook nog de nieuwelingen met name bedankt voor hun betoonde interesse. Het fenomeen kent zelfs vreemde trekjes. Ik ken lieden die nooit een tweet plaatsen, maar desondanks door tientallen worden gevolgd. Volgers zijn vaak ook bedrijven en instellingen die je al hebben ontdekt via bv. LinkedIn, en lijken te wachten op je tweet-signalen waarop zij dan in commerciële zin kunnen inspelen. Het mag duidelijk zijn dat Twitter daarvoor geen geschikt medium is.
Wat het belang van Twitter voor archiefdiensten is, is ook wel helder. Sneller dan het snelste persbericht kunnen nieuwsfeiten de wereld in worden gestuurd. Sommige diensten melden zich vrijwel dagelijks, andere enkele keren per maand. Opvallend is ook dat m.n. de stevig twitterende archiefinstellingen ook in de avonduren en in het weekeinde langs komen, terwijl andere zich aan de kantooruren houden. De eerstgenoemde categorie is natuurlijk slimmer, of aardiger gezegd: doelgerichter bezig. Bovendien zijn hier, anders dan bij particulieren, de aantallen volgers wél van groot belang. Een zoektochtje langs de twitteraars leert dat het er ritselt van de zgn. erfgoedinstellingen, maar dat de archiefwereld er nog weinig aan de weg timmert. Voldoende te doen dus.
2 opmerkingen:
Terecht benadruk je de publiceermogelijkheden van Twitter, maar als instelling is het ook eel belangrijk dat je het als communicatiekanaal gebruikt. Als je kijkt naar het account van het GA zie je dat het eigenlijk alleen mededelingen zijn. Niks mis mee, maar het zou nog zoveel nuttiger worden als er ook eens wat replies (herkenbaar aan het @ teken) gedaan zouden worden naar mensen di etwitteren over Gelderse zaken. Vergelijk eens met het Stadsarchief Amsterdam.
Twitter als werktuig van het GldA ligt in handen van onze communicatiemedewerker. Doe je suggestie dus ook Eidar aan de hand. Vanaf hier is mij niet bekend of hij qua tijdsplanning in de gelegenheid wordt gesteld om veel actiever op Twitter te mogen zijn. Replies, retweets en strategisch zoekwerk op Twitter geven makkelijk een sneeuwbaleffect te zien, die, voor je het weet, veel meer tijd kosten dan verwacht.
Ook hier ben ik met je eens dat de Twitterdynamiek als communicatiegenerator werkt.
Een reactie posten