Omdat de smartphone op ons lichaam wordt gedragen hebben we via een stelsel van bliebjes en andersoortige geluiden directe verbinding tot de meest gangbare media, zonder dat we daarvoor per se in de buurt van een PC of laptop hoeven te zitten. Tot aan de andere kant van de wereld kan ik binnen enkele momenten lezen welke reacties er op mijn blogs verschijnen. Gelukkig is er al voor mij nagedacht over het mogelijke nut voor archiefinstellingen om via apps en GPS het bedrijf en zijn inhoud via de foon onder de aandacht te brengen.
Het koppelen van GPS aan bv. archiefdocumenten, gebouwen en straatbeelden uit het verleden is een leuk idee. Nu al zie je, dat bedrijven via de bekende maps zich met een prikkertje op de kaart zetten, en dat fotografen de inspiratie hebben om vanuit allerlei standpunten objecten op beeld vast te leggen, al dan niet begeleid door nadere informatie. Een bekende app als Qype laat je op de foon een plaatsnaam invullen, waarna je allerlei handige info uit die plaats kunt oproepen. Als voorbeeld noem ik restaurants. Die krijg je in een lijstje, eventueel met een foto en recensies. Handig allemaal, althans voor zover je niet naar volmaaktheid streeft. Het linken van historisch materiaal aan de moderne kaart is een tijdrovende bezigheid. Het formaat van de beeldschermen op telefoons vraagt naast de inlaadtijd ook tijd voor meerdere malen inzoomen. Je moet dat geduld maar op kunnen brengen. Misschien moeten we hier maar besluiten met een practische tip voor de relatie telefoon & archief: de gemeente Arnhem heeft tot nu toe altijd geweigerd om de lokale historische centra op zijn bewegwijzering vanaf de stations te vermelden. Ik zou zeggen: dan maar een start gemaakt met een historische wandelroute tussen de beide gebouwen, vol met prikkertjes die de aandacht vestigen op al dat moois wat aan aan het einde van de route te vinden is.
2 opmerkingen:
Nou zeg, DAT is nou een handige toepassing als aanvulling op de site. Die routebewijzering kan bijv. simpel door een QR code te genereren die verwijst naar een Google Map die door jou is gemaakt. Als je die code met je smartphone bekijkt voorafgaand aan je boezoek, heb je zo de weg te pakken.
Zie je dat wel zitten?
Het is wel een app voor de handigerds onder de bezoekers. Maar daar zijn er ook een heleboel meer van dan dat men denkt te weten.
Een reactie posten