Al geruime tijd geleden heb ik zitten nadenken over een manier om mijn vele meters met boeken op een prettige manier in een database onder te brengen. Het kan natuurlijk uiterst simpel, door een word-bestand aan te maken op titel van boek en/of auteur(s), en huppetee klaar. Maar er lonkten ook database-programma's die verleidden tot het invullen van meer dan alleen basisgegevens. Bv. de datum van aankoop of verkrijging, de kostprijs, de waarde, het ISBN-nummer, het aantal pagina's, commentaar op de inhoud enz. Zo kwam ik uit bij de software van Primasoft, genaamd 'Bookorganizer'.
Een visueel heel aantrekkelijk programma, waar ook tal van statistieken op een grafisch mooie manier in beeld gebracht konden worden. Echter waren er ook een paar nadelen aan deze software. Je diende echt alles zélf in te vullen, en bij wat langere boektitels smoorde de input als je boven een bepaald aantal karakters uit kwam. Daarmee bleek dat Bookorganizer zich met name richtte op literatuur, en niet op wetenschappelijke boeken met bv. uitgebreide ondertitels.
LibraryThing biedt een oplossing omdat hier slim gebruik gemaakt wordt van info van een groot aantal bibliotheken van over de hele wereld. Met een beetje zelf ingevoerde tekst wordt een hoop relevante informatie vanuit de bibliotheekwereld aangevuld. In Nederland is de belangrijkste connectie de Koninklijke Bibliotheek. Zijn we dan klaar? Eh nee, want toen ik bezig was met het invoeren van een aantal boektitels, bleek het dat de KB weleens moeite had met de identificatie van mijn werken. Nu heb ik natuurlijk een curieuze bieb, al zeg ik het zelf, maar het gebeurt me net iets te vaak dat ik verse en voor bieb-instellingen niet traceerbare titels moet invoeren. In zulke gevallen moet ik een daad stellen, en dien ik zoveel mogelijk handmatig in te voeren, opdat anderen na mij de vruchten zullen plukken van mijn invoerarbeid.
Heel vreemd is dit mij niet, want er bestaan ook een stel DVD-database programma's die via de streepjescodes direkt een boel gegevens voor je kunnen aanvullen. En ook daar mag ik met regelmaat baanbrekend werk verrichten. Wie voldoende tijd ter beschikking heeft en zich een strikt doel voor ogen stelt om zijn/haar boekerij via LibraryThing in beeld te brengen gaat natuurlijk onverdroten voort. Anderen, zoals ik, worden weleens moedeloos van die nog niet 'geregistreerde' boekwerken, en vorderen wat de opbouw van hun biebregistratie maar traag. Het programma biedt een aantal mogelijkheden om de bieb uit te printen. Persoonlijk vind ik ze allemaal maar matig fraai van lay-out. En die mogelijk om ook voorkanten van boektitels (stofomslagen) mee te printen doen koddig aan. Want die zijn maar hap-snap beschikbaar. Een beetje serieuze bieb geeft wat dat betreft alleen maar zwarte plaatjes te zien, zoals hierboven op de tweede afbeelding.
Ik neem aan dat de connectie van LibraryThing met het archiefwezen hier niet echt relevant is, althans niet in relatie tot het Gelders Archief. De bieb van rechtsvoorganger Rijksarchief in Gelderland is door oorlogshandelingen in 1944 een flinke knauw toegebracht. De wederopbouw van dit bestand is sedertdien op bewonderenswaardige manier aangepakt, maar de koppeling naar de moderne toegang van onze bieb bewandelt een andere weg dan die via LibraryThing.
2 opmerkingen:
Mooi verhaal Wilfried. Hoe groot is die bibliotheek van jou? Als ik zo dat plaatje zie, heb je inderdaad een verzameling bijzondere boeken, maar er zitten er ook bij die volgens mij gangbaarder zijn. Ik zie in Bookorganizer ook een exportmogelijkheid. Heb je daar al eens mee gespeeld? In LibraryThing is het mogelijk om te importeren.
Voor de archiefbibliotheek zou LT bijv. gebruik kunnen maken van de displayfunctie om aanwinsten in de picture te zetten...
Heb ze nooit geteld, maar in elk geval veel meer dan het aantal gratis in te voeren publicaties bij LT. Dat is nou weer jammer te noemen, terwijl een andere cursist me op deze beperking attent maakte. Ook de export van BO kan van mij wat beter, maarja, ik laat al veel te veel geklaag horen.
Een reactie posten