woensdag 16 februari 2011

#8 film op Vimeo.com

We zijn overgestapt naar de wat kwaliteitsrijkere site van vimeo.com. Meer kwaliteit betekent automatisch ook minder kwantiteit, maar dan zijn in die gevallen treffers ook gelijk een stuk verwachtingsvoller dan bij You Tube.
Omdat ik hier algemene, Gelderse en privégeschiedenis aan elkaar probeer te smeden volgt hier een filmpje over het waterslot Anholt. Ooit een kasteel van Gelderse edelen zoals de Bronckhorsten, maar inmiddels meer dan twee eeuwen eigendom van de vorsten van Salm-Salm. Mede door de Hollandse achtergrond is al vele jaren de archivaris van dit kasteel de Nederlander Duco van Krugten. Hij is naast archivaris (in de dikke toren) ook beheerder van het inpandige museum, dat zelfs een echte Rembrandt koestert. De argeloze bezoeker van slot Anholt zal zich voornamelijk richten op het hotel en het restaurant en buitenterras, zoals het filmpje ook laat zien.
De schulten van Aholt zagen het kasteel in de afgelopen 5 eeuwen vooral als rentmeesterij namens de bisschop van Munster. Het kasteel biedt de archiefonderzoeker weinig vertier, maar de aanwezige archiefbronnen vergoeden dat voor een heel groot deel.

Wasserburg Anholt from Hansi Wolters on Vimeo.

zondag 13 februari 2011

#8 You tube video

De grootste onder de filmpjes aanbieders en daarmee een prachtige bron van bewegend beeld. Het afhouden van blote billen en daaraan gerelateerde beelden geeft de site een zuivere uitstraling. Als er al een probleem met deze site is, is het waarschijnlijk het probleem van de non-film. Dat wil zeggen, men heeft een muziekje of gesproken tekst, en daaraan wordt een foto of diapresentatie toegevoegd. De kijker zit in die gevallen te kijken naar een plaatje en hoort intussen een tekst of muziekstuk langskomen. Jammer dat You Tube ook dit soort non-film tot haar site toelaat. De kijker, of beter gezegd de luisteraar, kan bv. het bewuste muziekstuk als muziek opslaan, zodat You Tube ook als een soort Frost Wire of willekeurige torrent aanbieder fungeert.
Als historicus zoek je met name zwart-wit materiaal op, en daarvan is hier een hoop te vinden. Op de zoekterm 'archief' of 'archieven' kom je ook promo's van collega-archiefdiensten tegen. Helaas vaak van een tenenkrommende onbenulligheid. Want archivarissen zijn vaak houterig, onbeholpen van stem en uiterst matig van acteren, en de presentatoren van nieuwspresentaties over archiefdiensten klinken vaak net zo uiig, verwonderd en onbeholpen als de actores binnen de beroepsgroep zelf.
Het zou heel makkelijk zijn om het geschetste probleem helder in beeld te brengen. Maar dat doen we nu eens even niet, want er is ook zoveel fraais op You Tube te vinden. Vandaag maar eens een link naar een voor Nederland volstrekt onbekende illusionist. Niet in zijn beste optreden (daarvan is de beeldkwaliteit te beroerd), maar hier tijdens een korter en daarom niet minder merkwaardig optreden.

donderdag 10 februari 2011

Gelderse archiefbronnen en heraldiek

Het weergeven van een webpagina binnen de maten van een blog kan niet altijd zonder problematische gevolgen plaatsvinden. Heb het uitgeprobeerd en zag vervolgens tot mijn grote schrik dat de informatie over de blogpagina wegloopt. Dat is dus geen gezicht, en daarom laat ik het maar even bij de onderstaande link.
Wat dat voor link is? ja kijk zelf maar. Huisvlijt in de vorm van toegangen op archiefbronnen en frisse afbeeldingen van het o zo geliefde onderwerp heraldiek. Wat dat laatste betreft heeft het Gelders Archief reeds een fraaie ingang via de zegels van de oudere familiewapens die door de fam. Hesselink worden bewerkt. Wapenboeken en bijbehorende kleurenpracht zijn echter ook op een andere manier te traceren.
http://www.everyoneweb.com/gelrehistorisch/

woensdag 9 februari 2011

Informatie toevoegen aan een nieuwe blog

Overleg met medecursiste Ilse op een bezoekersluwe maandag op de studiezaal van het Gelders Archief. De informatie wordt weggeschreven op zo'n heerlijk ultra-klein beeldschermpje van zo'n mini-laptopje. Ouwe lieden hebben hier echt een brilletje bij nodig.